12.09-2.10.2016

Je Się Na Manu czyli jesienny festiwal kulinarny Manufaktury

Trzy tygodnie, trzy jesienne kolory i pyszne, sezonowe dania w restauracjach w Manufakturze – tak zapowiada się nowy festiwal kulinarny Je Się Na Manu. Tegoroczna jesień będzie wyjątkowo smakowita!
W poniedziałek (12.09) startuje Je Się Na Manu - Festiwal Kulinarnych Kolorów.

To trzytygodniowa zabawa z kuchnią sezonową. Każdy tydzień, począwszy od poniedziałku ma przypisany inny kolor przewodni, który będzie królował na talerzach w ośmiu restauracjach na rynku Manufaktury. Pierwszy, nawiązujący do jesiennych liśćmi klonu i dzikiego wina, to kolor czerwony. Od poniedziałku szefowie kuchni zaserwują wyjątkowe dania z wykorzystaniem m.in. papryki, pomidorów czy buraków. Każdy z biorących udział w wydarzeniu lokali, jest zobowiązany do przygotowania dwóch festiwalowych potraw. Dania będą zgodne z profilem restauracji, dlatego też np. w The Mexican zjemy zupę Gonzalesa z czerwoną fasolą, pomidorami i mięsnymi kuleczkami oraz pimiento relleno, czyli czerwoną paprykę nadziewaną chili con carne. Polka jak zawsze stawia na elegancję i wyrafinowanie, więc w pierwszym tygodniu Je Się Na Manu zaserwuje krem z pieczonego buraka z serem korycińskim oraz wątróbkę cielęcą z konfiturą z czerwonej cebuli i porzeczki. Z kolei w Zielonej w czerwonym tygodniu zjemy krem z pieczonej papryki i pomidorów oraz pappardelle z klopsikami w sosie pomidorowym.

W kulinarnym festiwalu Manufaktury biorą udział również Rajskie Jadło, Ganesh, Bawełna, Szpulka i Coś Dobrego. Od 19.09 rozpocznie się tydzień rudo-brązowy, w trakcie którego będą królować dania z grzybami i orzechami. A od 26.09 potrwa tydzień pomarańczowy - z pewnością nie zabraknie dań z dyni, batatów i marchwi. - Festiwal Je Się Na Manu to świetna okazja by odwiedzić restauracje w Manufakturze i spróbować wyjątkowych potraw. Wierzymy, że to także urozmaicenie dla stałych gości lokali w Manufakturze, którzy wybiorą dania z karty festiwalowej - informuje Monika Długosz-Łempicka, dyrektor marketingu Manufaktury.

Festiwal potrwa do 2.10. Towarzyszy mu konkurs na najlepsze danie, które wybierze specjalnie powołane jury.


data ostatniej modyfikacji: 2016-09-06 19:49:30
Komentarze
 
Polityka Prywatności