Cukier tańszy niż barszcz - kosztuje mniej niż w 2009 roku

Dział: Łódź

W łódzkich hipermarketach ceny za kilogram cukru wynoszą 2,20 – 2,50 zł, a w jednej z sieci od czwartku spadną nawet poniżej dwóch złotych. W osiedlowych sklepach nie przekraczają trzech złotych.

Stwierdzenie, że „cukier jest tani, jak barszcz”, nie będzie przesadzone. Półlitrowa butelka zakwasu kosztuje w Łodzi od ok. 1,10 do 2,50 zł.

Sprzedaż cukru w ostatnich tygodniach zdecydowanie wzrosła. Łodzianie, którzy robią przetwory, kupują go w dużych ilościach – na dżemy, konfitury, powidła z owoców sezonowych. Po truskawkach przyszła pora na wiśnie, agrest, porzeczki, śliwki.

– Kupiłam właśnie 6 kilogramów wiśni i teraz biorę 6 kilogramów cukru – mówi Henryka Kaczmarska, klientka Centralu – Konfitury robię zawsze w proporcjach jeden
do jednego. Są najlepsze.

– U nas cena jest nieco wyższa niż w hipermarketach – 2,95 zł za kilogram – mówi Andrzej Wojtaszczyk, zastępca kierownika supersamu. – Ale niższa w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku, kiedy sięgała 3,30 zł. Ceny cukru generalnie spadły już od stycznia – lutego poniżej 3 zł za kilogram i w ciągu najbliższych miesięcy nie powinny wzrosnąć.

W hipermarketach klienci kupują nawet po 10 – 20 kilogramów, szczególnie ci, którzy cenią sobie domowe przetwory i nalewki owocowe.

– Już zrobiliśmy z żoną 30 słoików galaretki z agrestu – mówi Adam Kiełbik, zapalony działkowiec. – Teraz zabieramy się za dżemy z czarnych porzeczek i potrzebujemy na początek 10 kilo cukru.

– Sprzedaż cukru wzrasta w sezonie letnim i jak co roku mamy dla klientów akcje promocyjne – zapowiada Grzegorz Nowak, rzecznik jednej z ogólnopolskich sieci sklepów. – Tym razem będzie to oferta: dziesięć produktów w cenie dziewięciu. Zatem przy kupnie 10 kilogramów cukru cena za 1 kilogram wyniesie tylko 1,97 zł. Gdy klient weźmie tylko 1 kilogram, zapłaci 2,19 zł.

Źródło: lodz.naszemiasto.pl

ostatnia zmiana: 2010-07-28
Komentarze
Polityka Prywatności