Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej obchodzi w tym roku Jubileusz 60-lecia. Uroczystości odbędą się 17 września w audytorium im. A. Sołtana PŁ.
700 gości spodziewa się Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności (BINoŻ) Politechniki Łódzkiej na jubileuszu 60-lecia pracy dydaktycznej i naukowej. Podczas obchodów trwających dwa dni odbędą się liczne wykłady i dyskusje, ponieważ w programie jubileuszu znalazło się także Forum Żywnościowe.
Program uroczystości
Przewidziane jest m.in. wystąpienie poświęcone historii wydziału (prof. Jan
Iciek), około 12.00 półgodzinna przerwa, po której rozpocznie część dyskusyjna.
Wykład „Nowe trendy w biotechnologii i naukach o żywności – forum FORESIGHT”
wygłoszą prof. Maria Koziołkiewicz, dr inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, dr inż.
Ilona Gałązka-Czarnecka, a następnie odbędzie się dyskusja prowadzona przez
prof. Andrzeja Babuchowskiego nad wizją rozwoju polskiego sektora spożywczego.
Po obiedzie przewidziano spotkania w Instytutach. Wieczorem spotkanie
towarzyskie.W sobotę wykład na temat „Enzymy - narzędzia do ukierunkowanej degradacji
biomasy roślinnej” wygłosi prof. Tadeusz Antczak. Jubileusz zakończy się
zwiedzaniem PŁ.
źródło: PŁ