Nowe specjalności na Dietetyce w WSBiNOZ w Łodzi

Strona www: www.medyk.edu.pl
Dział: Łódź

Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu proponuje nowe specjalości na kierunku Dietetyka: dietetykę ogólną i poradnictwo dietetyczne oraz psychodietetykę.

DIETETYKA OGÓLNA I PORADNICTWO DIETETYCZNE

Absolwent studiów kierunku dietetyka specjalność dietetyka ogólna i poradnictwo medyczne,  będzie posiadał wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Będzie przygotowany do planowania racjonalnego żywienia i posiądzie umiejętności  planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą  klasyfikacją i normami żywieniowymi. Studia przygotowują zatem specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez nabycie wiedzy i umiejętności wykorzystania tej wiedzy z zakresu:

  • oceny stanu odżywienia,
  • sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
  • zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia,
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania;
  • produkcji potraw;
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób; organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów;
  • prowadzenia edukacji żywieniowej.

 Absolwent będzie  przygotowany do pracy w:

  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej;
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering);
  • organizacjach konsumenckich;
  • komercyjnych placówkach sportowych, rekreacyjnych  i innych .

Ukończenie trzyletnich studiów I stopnia (licencjackich) uprawnia do podjęcia nauki w ramach dwuletnich studiów uzupełniających II stopnia (magisterskich)


PSYCHODIETETYKA

Psychodietetyka to sfera wiedzy i oddziaływań, korzystająca z dorobku naukowego psychologii i dietetyki, w zakresie nadwagi i otyłości oraz tzw. chorób dietozależnych. 


Psychodietetyka dostrzega, wskazuje i analizuje zależności pomiędzy psychologią i odżywianiem się, podkreśla rolę czynników psychologicznych w kształtowaniu się zachowań związanych z żywieniem, zwraca uwagę na zmianę nawyków żywieniowych, ukazuje wpływ czynników psychologicznych na wybory konsumenckie czy rodzaj diety. To sfera wiedzy i oddziaływań, która kompleksowo ujmuje powiązania między dietą, a zdrowiem i chorobą.

Psychodietetyk po ukończeniu studiów w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu może pracować jako:

  • dietetyk w przychodniach i gabinetach specjalistycznych
  • prowadzić własną działalność w zakresie porad dietetycznych
  • propagator zdrowego trybu życia (połączenie elementów terapii psychologicznej i dietetycznej)


Poznaj Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu


wypełnij formularz i umów się na


Indywidualne Drzwi Otwarte


Chcesz wiedzieć więcej? Napisz – rekrutacja@medyk.edu.pl


ostatnia zmiana: 2012-04-05
Komentarze
Polityka Prywatności