DIETETYKA OGÓLNA I PORADNICTWO DIETETYCZNE
Absolwent studiów kierunku dietetyka
specjalność dietetyka ogólna i poradnictwo medyczne, będzie
posiadał wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz
technologii przygotowywania potraw. Będzie przygotowany do planowania
racjonalnego żywienia i posiądzie umiejętności planowania i
przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z
obowiązującą klasyfikacją i normami żywieniowymi. Studia przygotowują
zatem specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez
nabycie wiedzy i umiejętności wykorzystania tej wiedzy z zakresu:
- oceny stanu odżywienia,
- sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
- zapobiegania chorobom zależnym od procesu
żywienia,
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i
żywienia;
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i
warunków ich przechowywania;
- produkcji potraw;
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu
żywienia na wyniki leczenia chorób; organizowania żywienia indywidualnego,
zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów;
- prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent będzie przygotowany
do pracy w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki
zdrowotnej;
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach
dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego
żywienia (catering);
- organizacjach konsumenckich;
- komercyjnych placówkach sportowych,
rekreacyjnych i innych .
Ukończenie trzyletnich studiów I
stopnia (licencjackich) uprawnia do podjęcia nauki w ramach dwuletnich studiów
uzupełniających II stopnia (magisterskich)
PSYCHODIETETYKA
Psychodietetyka
to sfera wiedzy i oddziaływań, korzystająca z dorobku naukowego
psychologii i dietetyki, w zakresie nadwagi i otyłości oraz tzw. chorób
dietozależnych.
Psychodietetyka
dostrzega, wskazuje i analizuje zależności pomiędzy psychologią i
odżywianiem się, podkreśla rolę czynników psychologicznych w
kształtowaniu się zachowań związanych z żywieniem, zwraca uwagę na
zmianę nawyków żywieniowych, ukazuje wpływ czynników psychologicznych na
wybory konsumenckie czy rodzaj diety. To sfera wiedzy i oddziaływań,
która kompleksowo ujmuje powiązania między dietą, a zdrowiem i chorobą.
Psychodietetyk po ukończeniu studiów w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu może pracować jako:
- dietetyk w przychodniach i gabinetach specjalistycznych
- prowadzić własną działalność w zakresie porad dietetycznych
- propagator zdrowego trybu życia (połączenie elementów terapii psychologicznej i dietetycznej)
Poznaj Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu
wypełnij formularz i umów się na
Indywidualne Drzwi Otwarte
Chcesz wiedzieć więcej? Napisz – rekrutacja@medyk.edu.pl