25-28.06.2015

Festiwal Dobrego Smaku w Manufakturze: konkurs i pokazy barmańskie

Przed nami kolejna, dwunasta już edycja Festiwalu Dobrego Smaku. W tym roku będzie można spróbować dań i deserów, które przeniosą nas w czasy dzieciństwa. W niedzielę (28.06) w beach barze na rynku Manufaktury zaplanowano widowiskowy pokaz barmański.

Festiwal Dobrego Smaku na dobre wpisał się w kalendarz łódzkich imprez - co roku tysiące smakoszy odwiedza festiwalowe restauracje i próbuje dań konkursowych, które powstały w myśl corocznego hasła przewodniego. Tym razem są to "Smaki dzieciństwa". Zabawa trwa przez cztery dni: od czwartku (25.06) do niedzieli (28.06). W każdej restauracji danie festiwalowe kosztuje 13 zł, a deser z napojem w kawiarni - 9 zł.

Oczywiście wśród walczących o tytuł najlepszej restauracji i kawiarni nie mogło zabraknąć lokali z Manufaktury. Bierhalle szykuje Przysmak Niejadka, czyli soczyste pulpety cielęce z delikatnym sosem chrzanowym w towarzystwie puree i cukinii marynowanej. Galicja przygotowała danie o wdzięcznej nazwie Prehipster Burgera, czyli kotlet mielony z wołowiny z dodatkiem kuminu podawany z kalafiorem z miętą oraz z glazurowanymi buraczkami. Na deser warto wybrać się do kawiarni Awangarda w budynku muzeum ms2. Czekać tam będzie Powolna Pogoń Za Smakiem, czyli delikatne ruloniki z kakaowych naleśników i truskawkowego kremu z mascarpone, podane z lodami waniliowymi.

W przerwie od smakowania festiwalowych potraw warto zajrzeć do beach baru przy plaży na rynku Manufaktury. W niedzielę o godz. 14 zaplanowano tam spektakularny pokaz barmański w wykonaniu agencji barmańskiej ThomasBar. Będą płonące butelki, efektowna żonglerka, podrzucanie butelek w powietrze i przede wszystkim fantazyjne, kolorowe koktajle. Po zakończonym programie przeniesiemy się obok, na plażę, gdzie wszyscy chętni będą mogli spróbować swoich sił podczas treningu barmańskiego. Dorośli oraz dzieci będą wykonywać podstawowe tricki flair na plastikowych butelkach. Nad całością czuwać będzie Tomasz Gajewski, wielokrotny mistrz techniki flair.


opublikowano: 2015-06-25
Komentarze
Polityka Prywatności