W myśl zabawnego powiedzonka, Łódź żąda dostępu do morza. A może w Łodzi jednak morze się pojawi? Na pewno smakosze morskich przysmaków nie będą narzekać, jeśli w najbliższy weekend (21 – 23.08) wybiorą się do Manufaktury. Czekać tam na nich będzie niezwykła lista dań, przyrządzonych z morskich rarytasów przez mistrzów kuchni z dwunastu tutejszych restauracji.
Wprawdzie wakacje się jeszcze nie skończyły, ale niedługo wszyscy zapracowani łodzianie będą myśleć o czekających na nich obowiązkach. Aby przedłużyć czas beztroskich wakacji, w przedostatni weekend sierpnia zapraszamy do Manufaktury na wspólną biesiadę w nadmorskim klimacie.
A mo(r)że w Łodzi? Pod tym przewrotnym tytułem kryje się trzydniowy festiwal, podczas którego lokale znajdujące się na rynku Manufaktury przygotują specjalne dania z ryb i owoców morza. Spróbujecie między innymi: sandacza w rieslingu z groszkiem cukrowym i ryżem, pieczonego okonia argentyńskiego podanego na warzywnym gratin czy dorsza w kolorowym pieprzu. Na amatorów owoców morza czekają krewetki w maślano - cytrynowym sosie czy pizza z owocami morza.
W festiwalu weźmie udział 12 restauracji. Ceny dań będą zróżnicowane, ale nie przekroczą magicznej sumy 18 złotych. A oto pełna lista restauracji i morskich przysmaków, które będą tam serwowane:
1. American Bull - pieczony okoń argentyński podany na warzywnym gratin;
2. Bierhalle - stek z mustela podany z kremowym risotto, grillowaną cukinią oraz gazpacho;
3. Coś Dobrego - rybka w warzywach prosto z ogródka kuzynki Janinki;
4. French Potato - ziemniak ze śledziem pod pierzyną lub placki po norwesku z wędzonym łososiem i serkiem ziołowym;
5. Ganesh - Fish & Veg Tandoori - kawałki ryby marynowane w sosie indyjskim oraz przyprawione warzywa z pieca Tandoor podawane z plackiem Naan lub Roti;
6. La Vende - niespodzianka!;
7. Pizza Hut - Pizza Bella Mare;
8. Pan Kejk - sakiewka z naleśnika z owocami morza, porem i cukinią w sosie śmietanowym;
9. Rajskie Jadło - dorsz pieczony z kolorowym pieprzem, podawany z czarnym ryżem i grillowaną cukinią;
10. Restauracja PRL - sandacz w rieslingu z groszkiem cukrowym i ryżem;
11. Tawerna Pepe Verde - krewetki w sosie maślano - cytrynowym podane z ryżem;
12. The Mexican - dwie tortille pszenne faszerowane krewetkami z dodatkiem cukinii, pora i sera cheddar, podawane z sosem guacamole.