Stwierdzenie, że „cukier jest tani, jak barszcz”, nie będzie
przesadzone. Półlitrowa butelka zakwasu kosztuje w Łodzi od ok. 1,10 do
2,50 zł.
Sprzedaż cukru w ostatnich tygodniach zdecydowanie wzrosła.
Łodzianie, którzy robią przetwory, kupują go w dużych ilościach – na
dżemy, konfitury, powidła z owoców sezonowych. Po truskawkach przyszła
pora na wiśnie, agrest, porzeczki, śliwki.
– Kupiłam właśnie 6 kilogramów wiśni i teraz biorę 6 kilogramów
cukru – mówi Henryka Kaczmarska, klientka Centralu – Konfitury robię
zawsze w proporcjach jeden
do jednego. Są najlepsze.
– U nas cena jest nieco wyższa niż w hipermarketach – 2,95 zł za
kilogram – mówi Andrzej Wojtaszczyk, zastępca kierownika supersamu. –
Ale niższa w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku, kiedy
sięgała 3,30 zł. Ceny cukru generalnie spadły już od stycznia – lutego
poniżej 3 zł za kilogram i w ciągu najbliższych miesięcy nie powinny
wzrosnąć.
W hipermarketach klienci kupują nawet po 10 – 20 kilogramów,
szczególnie ci, którzy cenią sobie domowe przetwory i nalewki owocowe.
– Już zrobiliśmy z żoną 30 słoików galaretki z agrestu – mówi Adam
Kiełbik, zapalony działkowiec. – Teraz zabieramy się za dżemy z czarnych
porzeczek i potrzebujemy na początek 10 kilo cukru.
– Sprzedaż cukru wzrasta w sezonie letnim i jak co roku mamy dla
klientów akcje promocyjne – zapowiada Grzegorz Nowak, rzecznik jednej z
ogólnopolskich sieci sklepów. – Tym razem będzie to oferta: dziesięć
produktów w cenie dziewięciu. Zatem przy kupnie 10 kilogramów cukru cena
za 1 kilogram wyniesie tylko 1,97 zł. Gdy klient weźmie tylko 1
kilogram, zapłaci 2,19 zł.
Źródło: lodz.naszemiasto.pl