10 kwietnia 2015 (piątek)

WSBiNZ zaprasza na bezpłatne szkolenia w ramach projektu WITH.CH - Wise Teacher Healthy Child

Szkolenia odbędą się w dniach 13, 14, 16 oraz 26 kwietnia w siedzibie Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu przy ul. Piotrkowskiej 278 w Łodzi. Szkolenie trwa 8 godzin - 4 godziny wykładów i 4 godziny zajęć praktycznych.

Program szkolenia:

LUNCH BOXY - II ŚNIADANIA CO POWINNY ZAWIERAĆ

13.04.2015

(poniedziałek)

Blok teoretyczny:

Grupa I godz 15 - 16

Grupa II godz 17 - 18

Blok praktyczny:

Grupa I godz 16 - 17

Grupa II godz 18 - 19

Powitanie uczestników i krótkie omówienie harmonogramu szkolenia.

BLOK TEORETYCZNY:

Podstawowe informacje o zawartości Lunchboxów.

Składowe dobrze zbilansowanego lunchboxu dla dzieci i młodzieży.

Co zyskujemy przygotowując samemu dania do zabrania.

Grupy składników jakie muszą znaleźć się w każdym posiłku.

Przykłady dań i posiłków do zapakowania do Lunchboxów dla dzieci i uczniów.

BLOK PRAKTYCZNY:

Przegląd pojemników dla posiłków na wynos.

Jakie artykuły żywnościowe wybierać do Lunchboxów?

Przykłady komponowania dań na wynos dla dzieci i uczniów.

Praktyczne zadania: własnoręczne wykonywanie posiłków na wynos.

Przepisy na dania do zabrania, wymiana pomysłów.

ZDROWE SŁODYCZE, ZDROWE PRZEKĄSKI

14.04.2015

(wtorek)

Blok teoretyczny:

Grupa I godz 15 - 16

Grupa II godz 17 - 18

Blok praktyczny:

Grupa I godz 16 - 17

Grupa II godz 18 - 19

Powitanie uczestników i krótkie omówienie harmonogramu szkolenia.

BLOK TEORETYCZNY:

Cukry jako grupa składników żywnościowych koniecznych w diecie

Co jest "niezdrowego" w kupnych słodyczach i słonych przekąskach? Sklepiki szkolne.

Czy istnieją zdrowe słodycze?

Przykłady zdrowych słodyczy i przekąsek dla dzieci i dorosłych.

BLOK PRAKTYCZNY:

Przykłady zdrowych słodyczy i przekąsek do zrobienia w domu.

Lista zdrowych słodyczy i przekąsek z półek sklepowych.

Przepisy na zdrowe słodkości + wymiana pomysłów.

Wspólne przyrządzanie zdrowych słodyczy.

Giełda pomysłów, dyskusja.

Zasady zdrowego żywienia w poszczególnych grupach wiekowych

16.04.2015

(czwartek)

Blok teoretyczny:

Grupa I godz 15 - 16

Grupa II godz 17 - 18

BLOK TEORETYCZNY:

Zasady zdrowego odżywiania z uwzględnieniem różnych grup wiekowych.

Jakie artykuły żywnościowe z półek sklepowych wybierać dla dzieci a jakich unikać.

Zasady prawidłowej obróbki wstępnej i termicznej przy przygotowywaniu posiłków w domu.

Bilansowanie poszczególnych grup składników żywności.

Przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych.

"Giełda" pomysłów na przepisy

Blok praktyczny:

Grupa I godz 16 - 17

Grupa II godz 18 - 19

BLOK PRAKTYCZNY:


Giełda pomysłów na dania dla dzieci.

Przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych

Wspólne gotowanie posiłków dla dzieci w różnym wielu

Aktywizacja ruchowa dzieci podczas przerwy, na świetlicy, zajęciach w-f, zachęcanie do udziału w zajęciach pozaszkolnych,

26.04.2015

(niedziela)

Blok teoretyczny i praktyczny:

Grupa I godz 16-18

Grupa II godz 18-20

Powitanie uczestników i krótkie omówienie harmonogramu szkolenia.

BLOK TEORETYCZNY:

Anatomia i fizjologia.

Gry zespołowe, zabawy i gry ruchowe - dlaczego.

Formy zajęć pozaszkolnych

Gimnastyka korekcyjna.

BLOK PRAKTYCZNY:

Gry i zabawy ruchowe w praktyce.

Mini gry sportowe.

Zajęcia cardio - cardio tenis.

Szkolenie poprowadzi dr inż. Pani Anna Sztekmiller-Szymańska - wykładowca Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi - Technolog żywności, od 4 lat koordynator kierunku Dietetyka w WSBiNoZ, prywatnie uwielbia gotować i poznawać nowe smaki i przepisy.

Zapisy i szczegółowe informacje :

Zgłoszenia będą przyjmowane do dnia 10.04.2015 r.

Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.


opublikowano: 2015-04-07
Komentarze
Polityka Prywatności