Szkolenia odbędą się w dniach 13, 14, 16 oraz 26 kwietnia w siedzibie Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu przy ul. Piotrkowskiej 278 w Łodzi. Szkolenie trwa 8 godzin - 4 godziny wykładów i 4 godziny zajęć praktycznych.
Program szkolenia:
|
LUNCH BOXY - II ŚNIADANIA CO POWINNY ZAWIERAĆ |
13.04.2015 (poniedziałek)
Blok teoretyczny: Grupa I godz 15 - 16 Grupa II godz 17 - 18
Blok praktyczny: Grupa I godz 16 - 17 Grupa II godz 18 - 19
|
Powitanie uczestników i krótkie omówienie harmonogramu szkolenia.
BLOK TEORETYCZNY: Podstawowe informacje o zawartości Lunchboxów. Składowe dobrze zbilansowanego lunchboxu dla dzieci i młodzieży. Co zyskujemy przygotowując samemu dania do zabrania. Grupy składników jakie muszą znaleźć się w każdym posiłku. Przykłady dań i posiłków do zapakowania do Lunchboxów dla dzieci i uczniów.
BLOK PRAKTYCZNY: Przegląd pojemników dla posiłków na wynos. Jakie artykuły żywnościowe wybierać do Lunchboxów? Przykłady komponowania dań na wynos dla dzieci i uczniów. Praktyczne zadania: własnoręczne wykonywanie posiłków na wynos. Przepisy na dania do zabrania, wymiana pomysłów. |
|
ZDROWE SŁODYCZE, ZDROWE PRZEKĄSKI |
14.04.2015 (wtorek) Blok teoretyczny: Grupa I godz 15 - 16 Grupa II godz 17 - 18
Blok praktyczny: Grupa I godz 16 - 17 Grupa II godz 18 - 19
|
Powitanie uczestników i krótkie omówienie harmonogramu szkolenia.
BLOK TEORETYCZNY: Cukry jako grupa składników żywnościowych koniecznych w diecie Co jest "niezdrowego" w kupnych słodyczach i słonych przekąskach? Sklepiki szkolne. Czy istnieją zdrowe słodycze? Przykłady zdrowych słodyczy i przekąsek dla dzieci i dorosłych.
BLOK PRAKTYCZNY: Przykłady zdrowych słodyczy i przekąsek do zrobienia w domu. Lista zdrowych słodyczy i przekąsek z półek sklepowych. Przepisy na zdrowe słodkości + wymiana pomysłów. Wspólne przyrządzanie zdrowych słodyczy. Giełda pomysłów, dyskusja.
|
|
Zasady zdrowego żywienia w poszczególnych grupach wiekowych |
16.04.2015 (czwartek)
Blok teoretyczny: Grupa I godz 15 - 16 Grupa II godz 17 - 18 |
BLOK TEORETYCZNY: Zasady zdrowego odżywiania z uwzględnieniem różnych grup wiekowych. Jakie artykuły żywnościowe z półek sklepowych wybierać dla dzieci a jakich unikać. Zasady prawidłowej obróbki wstępnej i termicznej przy przygotowywaniu posiłków w domu. Bilansowanie poszczególnych grup składników żywności. Przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych.
|
|
"Giełda" pomysłów na przepisy |
Blok praktyczny: Grupa I godz 16 - 17 Grupa II godz 18 - 19
|
BLOK PRAKTYCZNY:
Giełda pomysłów na dania dla dzieci. Przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych Wspólne gotowanie posiłków dla dzieci w różnym wielu |
|
Aktywizacja ruchowa dzieci podczas przerwy, na świetlicy, zajęciach w-f, zachęcanie do udziału w zajęciach pozaszkolnych, |
26.04.2015 (niedziela)
Blok teoretyczny i praktyczny: Grupa I godz 16-18 Grupa II godz 18-20
|
Powitanie uczestników i krótkie omówienie harmonogramu szkolenia.
BLOK TEORETYCZNY: Anatomia i fizjologia. Gry zespołowe, zabawy i gry ruchowe - dlaczego. Formy zajęć pozaszkolnych Gimnastyka korekcyjna.
BLOK PRAKTYCZNY: Gry i zabawy ruchowe w praktyce. Mini gry sportowe. Zajęcia cardio - cardio tenis.
|
Szkolenie poprowadzi dr inż. Pani Anna Sztekmiller-Szymańska - wykładowca Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi - Technolog żywności, od 4 lat koordynator kierunku Dietetyka w WSBiNoZ, prywatnie uwielbia gotować i poznawać nowe smaki i przepisy.
Zapisy i szczegółowe informacje :
Zgłoszenia będą przyjmowane do dnia 10.04.2015 r.
Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.