10 czerwca 2021 (czwartek), godz. 08:30
Tylko do 4 czerwca można zapisać się do udziału w bezpłatnej Konferencji Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych pt. „Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce” organizowanej przez Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wydarzenie odbędzie się 10 czerwca online - za pomocą platformy TEAMS.
Konferencja
będzie podzielona na dwa moduły. W pierwszym swoje wykłady
zaprezentują eksperci i wykładowcy akademiccy. W drugim module
odbędzie się prezentacja zakwalifikowanych prac, nadesłanych przez
studentów dietetyki i kół naukowych z całej Polski. Podczas
wydarzenia zostaną poruszone zagadnienia między innymi wpływu
pandemii na nawyki żywieniowe, aktualne trendy w dietach, zasady
odżywiania przy insulinooporności, czy postępowanie żywieniowe w
zespole jelita drażliwego.
Konferencja
odbędzie się pod Patronatem
Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej
Konferencja
organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD - Enhancement of
Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer
projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).
ZAPISY
NA KONFERENCJĘ:
kolanaukowe@wsbinoz.pl
PLAN
KONFERENCJI
- 8.30-8.55
– LOGOWANIE SIĘ NA KONFERENCJĘ
- 9.00-
9.15 - uroczyste
rozpoczęcie Konferencji przez Pana
Rektora WSBiNoZ prof.
WSBiNoZ dr hab. Wojciecha Welskopa
- 9:15
– 9:30
– prezentacja Uczelni
– Pani vice-Kanclerz Aleksandra Mysiakowska
- 9.30
– 12.20 – Moduł I - Wykłady
-
9.30-10.00
– prof.
dr hab. n. med. Ewa Stachowska,
Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Kierownik Zakładu
Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego
w Szczecinie. Temat
wykładu: "Dieta
w insulinooporności."
-
10.00-10.30
– dr
hab. inż. lek. med.
Dariusz Włodarek, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła
Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Temat
wykładu: "Wykorzystanie
diety ketogenicznej we wspomaganiu leczenia chorób
neurodegeneracynych: nadzieja i wątpliwości."
-
10.30-11.00
– dr
inż. Katarzyna Kowalcze,
Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet
Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach. Temat
wykładu: "W
pogoni za modami żywieniowymi - bilans potencjalnych zysków i
strat."
-
11.00-
11.30 – dr
n. med. Angelika Kargulewicz,
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koninie; dietetyk Mandala
Clinic; redaktor prowadząca czasopisma Food Forum. Temat
wykładu: "Postępowanie
żywieniowe w zespole jelita nadwrażliwego."
-
11.30-12.00
– dr
n. med. Katarzyna Łokieć,
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Zakład Propedeutyki
Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Temat
wykładu: "Diety
2020 roku - chwilowa moda czy leczenie chorób przewlekłych."
- 12.05-12.20
- prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani
mgr Monika Sujka
- 12.20-12.40
– przerwa
- 12.40
– 15.30 – Moduł II
- 12.40-13.10
– sesja
satelitarna dla firm/czasopism, które wsparły Konferencję
nagrodami lub patronatem medialnym (Food
Forum, Kcalmar.pro, Dietico, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, vBody)
- 13.10-15.20
– prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz
Studentów Kół Naukowych
Maksymalny
czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji
-
13.10-13.30
- Viktoria Hawryłkowicz , Anna Gudan, Patrycja Załęska, Joanna
Palma , Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Czy
wykorzystanie doniesień na temat osi jelito-wątroba ma zastosowanie
w leczeniu żywieniowym pacjentów ze stwierdzoną Niealkoholową
Chorobą Stłuszczeniową Wątroby?
-
13.30-13.50
- Sandra Kaczmarek. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi.
Wiedza
populacji na temat żywności funkcjonalnej .
-
13.50
– 14.10- Izabela Jabłońska , Ewelina Polak, Agnieszka Ewa
Stępień. Uniwersytet Rzeszowski.
Problematyka żywienia pacjentów z wyłonioną stomią jelitową.
-
14.10
- 14.30 - Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz. Wyższa Szkoła
Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wpływ
pandemii na nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną wśród
studentów Łódzkich Uczelni Wyższych.
-
14.30
– 14.50 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja
Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska,
Karolina Stolarczyk. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w
Łodzi.
Ocena
świadomości i wiedzy żywieniowej oraz sposobu żywienia osób z
insulinoopornością.
-
14.50-15.10
- Anna Gudan, Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny.
Wpływ diety ketogenicznej na jelitową syntezę krótkołańcuchowych
kwasów tłuszczowych u zdrowych osób aktywnych fizycznie.
-
15.10-15.30
- Joanna
Walczyńska, Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek. Pomorski Uniwersytet
Medyczny. A
może fermentowana herbata bez kombucha? Kombucha - wartościowy
produkt czy chwilowy trend?
- 15.30
– 15.45 Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i
sesję plakatową
- 15.45
– Zakończenie konferencji
Sesja
plakatowa – osobny kanał (dołączony do Konferencji) na który
będzie można wejść i przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie
online.